Bara forlenger gaveprogram

jun 18, 2021

Bara Eiendom har i over 20 år støttet Baroniet Rosendal med bidrag til en rekke bevaring og utviklingsprosjekter. Nå forlenges gaveprogrammet med 4 millioner kroner over de neste 5 årene.
Den praktfulle Rosehagen, med det hvitkalkete slottet og fjellet i bakgrunnen

Styreleder i Bara Eiendom, Knut Galtung Døsvig besøkte Baroniet første gang med sin far, Sigurd, i 1962. Sigurd var født på Ænes, og slik var Knut knyttet til Kvinnherad.

Det ligger gavmildhet godt bevart i familietradisjonen til Galtung Døsvig. I et godt bevart brev fra Sigurd til sin unge sønn oppfordres det blant annet til å være gavmild. Med dette i tankene kom Knut tilbake til Baroniet på 1990 tallet sammen med sin kone. Det var da han bestemte han seg for å innlede et gaveprogram.

-Vi forelsket oss i dette flotte stedet. Men dessverre var store deler av slottsanlegget forfallent og i dårlig stand. Vi gikk derfor til direktøren Anne Grete Honerød og spurte om vi kunne få lov å være med å hjelpe, sier Døsvig.

Siden den gang har Bara Eiendom støttet Baroniet  Rosendal med en rekke bevaring- og utviklingsprosjekter som blant annet rekonstruering av Kjøkken- og Urtehagen med Drivhus, Hagecafé og toalettanlegg, samt restaurering av  Båt og vognhus.  I anledning 350 års jubileet for Slottet fra 1665 finansierte Bara Eiendom i fellesskap med Trond Mohn også restaureringen av de unike barokkportalene og borggårdsmurene. Restaureringen av Havehuset i Rennessansehagen og steingardene som omkranser andre deler av Rosendal Have er også fellesprosjekt.

Knut står også på organisasjonskartet for virksomheten som rådgiver i eiendomsspørsmål og har ryddet opp i eiendomskonflikter og jaktretter og lagt til rette og gjennomført salg av festeeiendommer. Han bruker all sin kunnskap og tyngde fra eiendomsvirksomheten i Bergen til det beste for virksomheten i Rosendal.

Knut Galtung Døsvig på besøk til Baroniet Rosendal sammen med staben i Bara Eiendom

Den nye gaven på 4 millioner kroner er øremerket prosjekter i Rosendal Have, herunder bygningsmessige tiltak i forbindelse med ny utstilling i Båt- og Vognhuset, restaurering av Gamla Smio, restaurering av Arbeidshuset, fullføring av steingardsprosjektet, samt restaureringer av Rosendal Hage.

Alt i alt er støtten fra Bara Eiendom as med den siste gaven kommet opp i 21 millioner kroner.

Anne Grete Honerød ved Baroniet jubler over gaven

– Vi er svært takknemlig over den kjærkomne og fantastiske gaven som gjør det mulig å bevare og videreutvikle dette unike kulturminne. Det er nettopp slike generøse gaver fra private støttespillere som har vært selve grunnlaget for den positive utviklingen ved Baroniet Rosendal gjennom de siste 20 år. Vi må rett og slett klype oss i armen.