Tre generasjoner, tre historier: Sigurd

jan 28, 2022

Sigurd Galtung Døsvig

Bara Eiendoms nye logo representerer tre generasjoner av familiebedriften. Vi presenterer herved første «blad», mannen som startet det hele: Sigurd Galtung Døsvig.

Byfornying og eiendomsdrift var nok ikke i tankene da Sigurd Galtung Døsvig kom til Bergen på slutten av 1800-tallet. Familien kom fra vanskelige kår i Kvinnherad der faren drev butikk, eller landhandel som det het den gang. Butikken gikk dessverre ikke så bra, da folk flest var selvforsynt og produserte sin egen mat. Familien gikk dermed konkurs, og landhandelen ble tvangssolgt sammen med alt de eide.

Men, Sigurd hadde kremmerblod i årene og allerede som 8 åring gikk han dør til dør og solgte kaker som moren hadde bakt. Etter fullført folkeskole dro han til sjøs, i en alder av 14 år. Han seilte med salt i lasten på Middelhavet og senere i Østersjøen.

Sigurd som sjømann, avbildet i midten.

Dysenteri
Ikke alt om bord var like luksuriøst på begynnelsen av 1900-tallet, og Sigurd fikk dysenteri på grunn av kosten. Da havnet han på sykehus i New Orleans og ble akterutseilt av sine kolleger. Når han etter hvert frisknet til, fikk han jobb på skjorteavdelingen til Sears, Robuck & Co. Det skulle gå et år her før entreprenøren var klar for å starte opp egen business. Sammen med en kamerat ble det handelsvirksomhet i New York. De kjøpte rimelige klær og sjømannsutstyr i stormagasinene på Broadway, pakket det ned i ryggsekkene sine og solgte varene til sjøfolk om bord på skipene.

Hjemlengsel
Norge og Bergen var aldri langt fra tankene til den fortsatt unge Sigurd. I 1910 tok han hyre på båt og satte kurs mot hjemlandet. Med tatovering på armen og en god del erfaringer rikere, var han klar for nye eventyr. Vel hjemme igjen fikk han jobb hos sin bror, Einar, som hadde manufakturhandel i Strandgaten.

Etter 4 år i brorens lære startet Sigurd atter opp egen virksomhet. Etter å ha leiet lokaler på flere lokasjoner, kjøpte han etter bergensbrannen en tomt i Strandgaten 10 for den nette sum av 124.000 kroner. Her ville han bygge Bergens nye varemagasin. Det hadde han drømt om siden tiden i Amerika; et varemagasin for vanlige folk! Det ble til bygget som mange fortsatt husker som Sigurd Døsvig Varemagasin

Nå begynte ballen virkelig å rulle, og i 1931 kjøpte han den tilstøtende branntomten mot Tårnplass og i 1937 kjøpte han Strandgaten 11. Både produksjon og salg foregikk i samme bygg. På det meste hadde han 20 syersker i sving i 7. etasje i Strandgaten.

Klær, møbler, hatter, sko, gardiner og stoff solgte som varmt hvetebrød. Sigurd ønsket å tilby kundene det litte ekstra, og gjerne noe som gjorde at kundene tilbragte litt mer tid på senteret. Dermed ble det etablert en kafé i 1 etasje. Dette var ikke vanlig den gang i Norge, men en idé han hadde med seg fra ‘over there’. Det viste seg at behovet for bevertning var stort, og en kafé på Tårnplass fulgte like etter.

Vær gavmild
At Sigurd har satt sitt preg på Bergen er det ingen tvil om. Han var driftig og forut for sin tid. På det meste hadde selskapet over 60 ansatte og søknadene var mange. På grunn av gode pensjonsordninger, tariffavtale (den første i sin bransje i Bergen) og et lånefond for de ansatte, var det mange som ønsket å jobbe for Sigurd. Hans mantra lever videre i selskapet den dag i dag og er blitt en av Bara Eiendoms leveregler. Som han skrev til sin sønn Knut i 1954; «Vær gavmild» Vi tror på det!