Tre generasjoner, tre historier: Knut

feb 28, 2022

Bara Eiendom’s nye logo representerer 3 generasjoner av familiebedriften. Vi har tidligere fortalt om Sigurd som var starten på eventyret, og vil nå ta for oss hans sønn; Knut, som tok selskapet til nye høyder.

Knut Galtung Døsvig var yngst i en søskenflokk på syv, og pekte seg tidlig ut som den som kunne lede Sigurds virksomhet videre. Full av energi og nye ideer overtok han som styreformann og daglig leder for selskapet; Sigurd Døsvig AS, i 1970.

Generasjonskløft
Overgangen fra far til sønn skulle ikke gå helt knirkefritt. Sigurd var 60 år da Knut ble født, og 80 år da han overlot roret til sin sønn. Sigurd var tilfreds med sitt livsverk og var ikke helt moden for sønnens kreative planer. Knut var bare 24 år den gang, men tenkte allerede stort og ønsket en modernisering av det som allerede var etablert, i tillegg til å etablere nye salgsområder.

Men, det gikk seg til som man sier, og Knut fikk til slutt full tillit fra sin far. Det viste seg å være en klok avgjørelse. Sigurd hadde fortsatt sitt kontor i Strandgaten 10 og fulgte utviklingen av selskapet inntil han døde i 1972, 84 år gammel.

Endringer i bransjen
I løpet av 80-tallet endret tekstilbransjen seg radikalt da plagg ble masseprodusert og folk flest sluttet å sy selv. Knut så dermed sitt snitt til å selge «sy selv» konseptet til Adelsten-kjeden, noe som ga selskapet en god likviditet og dermed nye muligheter.

Cafékultur
I tillegg til å investere i eiendom, hadde Knut sett cafékulturen komme og hadde god erfaring med de allerede etablerte cafeene i Strandgaten og på Tårnplass. Han gikk nå sammen med fire studenter med ideen om et nytt konsept som skulle inkludere kulturopplevelser. Her skulle man kunne ta seg en pils eller et glass vin uten forpliktelser til en full middag. Navnet ble Café Opera. Dørene åpnet i 1984 og ble raskt en institusjon i universitets- og kunstnermiljøet i Bergen.

Fra café til restaurant – Dickens
Når Ole Bullsplass 5 kom til salgs i 1983 så Knut, igjen, store muligheter. Han så sjarme og flott beliggenhet der andre så eiendommens elde og generelt dårlige stand. Han fikk tilslaget, og bygget ble pusset opp. Navnet ble Dickens, og atter en institusjon var på plass i Bergen by.

I tillegg til Café Opera og Dickens overtok selskapet i 1985 samtlige aksjer til AS Dikterstuerne som eide Wesselstuen og Holbergstuen. I løpet av meget kort tid hadde selskapet skiftet fotfeste fra tekstil til bevertning. I forbindelse med endringene i selskapet ble det naturlig med et nytt navn på selskapet. I 1985 ble det endret fra Sigurd Døsvig AS til Bara – som betyr å skape noe fra intet.

Navnet skjemmer ingen, og det sto ikke på mangel av ideer. Fra fiskekaker hos Søstrene Hagelin til shipping, pizza og reker i Gambia, opparbeidet Bara seg kunnskap og erfaring i et stort spekter av bransjer.

Knut har også engasjert seg sterkt i utvikling av Bergen og en visjon om å skape en levende sentrumskjerne. Med Knut bak roret kan man si at Bara virkelig har satt sitt fotavtrykk i Bergen sentrum. Hva ville vel byen vært uten blant annet Café Opera, Dickens, «Den blå stein», Dolly Dimplès, og Logehagen?

Kjappe beslutninger
Det måtte ofte tas raske beslutninger for å få tak i attraktive eiendommer, og finansiering kom gjerne i andre rekke. Vi kan nevne et eksempel som gjelder Torgallmenning 10. I 1989 var daværende eier i dialog med Mc-Donalds kjeden om salg av bygget. Eier var ikke helt fornøyd med hverken prosessen eller tilbudet som lød på kr. 16.5 millioner. Eier ringte da til Knut og sa at dersom han bød over denne summen innen samme dag, skulle han få tilslaget. Knut bød 16.625 millioner direkte på telefonen og fikk tilslaget. Litt senere samme dag ringte han banksjefen og ba om finansiering. Det fikk han… heldigvis.

Senere ble det flere gode kjøp rundt Torgallmenningen. Området fikk sin renessanse og verdiene økte. Vi kan nevne at Torgalmenning 10 som nevnt over, ble solgt for rundt kr. 300 millioner i 2019.

Fokus på næringseiendom
I 2002 ble konkurransen om bevertning stor, og Knut valgte å forlate restaurant- og cafébransjen. Han ville nå konsentrere virksomheten til næringseiendom. Med inspirasjon fra Oslo og et industriområde på Skøyen som var blitt transformert til en attraktiv bydel, kastet han nå blikket ut av sentrum. På Kronstad, der veiene fra bydelene møtes, øynet Knut de samme mulighetene. Eiendommer i området ble kjøpt opp suksessivt, og fikk navnet; Kronstadparken.

Utviklingen av Kronstadparken fortsetter den dag i dag, og Knut sin datter; Ingse fører opp bydelen i tidens ånd. Hva som skjer her og hva Ingse tilfører av energi og ideer til selskaper skriver vi mer om i neste historie. Vi garanterer at kreativitet og nyskapning er noe som går i arv i familien Galtung Døsvig. Følg med oss videre!