Suksess for urbant Mattak

okt 24, 2022

Det siste tilskuddet i Kronstadparken; Buen sto ferdigstilt i april. Bygget som ligger i kurven langs Fjøsangerveien på Danmarksplass, er byggetrinn 5 av totalt 8, før Kronstadparken er ferdig utviklet.

I prosessen oppsto det noen spennende tanker. Hva kunne man benytte takflaten på 1.200 kvm til? Hva kan gi potensiell merverdi for området og leietakerne her? Etter et møte med Anleggsgartner Boasson, ble valget enkelt.

Ikke bare er det pent å se på. Mattaket byr på godsaker som er like godt for magen som for øyet. Her dyrkes blant annet grønnsaker, bær, urter og spiselige blomster. Målet er å høste 500 kilo årlig av spiselige vekster som skal benyttes i husrestaurantene.

Stor interesse

– Det tok helt av sier sjefen i Bara; Ingse G. Døsvig. – Vi opplever veldig stor interesse for taket. Vi har hatt alt fra privatpersoner, skoler, leietakere, samarbeidspartnere, aktører i samme bransje og delegasjoner fra andre byer på besøk. I tillegg til mye presseomtale. Det viser at det er mulig med urbant landbruk midt i byen, og er kanskje enklere å få til enn man skulle tro. Men det er klart, at som utleier må man ha de lange brillene på, dette er ikke noe vi gjør for kortsiktig gevinst. Vi kan kjøpe billigere poteter på butikken, ler hun. – Vi driver områdeutvikling og vil at leietakerne skal trives her. Da må vi etablere gode møteplasser og samtidig ha fokus på bærekraft. Og hva er vel bedre enn dette? Mattaket bidrar til en grønnere by og er bærekraft i praksis.

I tillegg til grøntareal er det også både fuglekasser og bikuber på taket. – Vi har noen tusen leietakerne som holder til inni her, sier Ingse og peker på kubene. -Det virker som om de trives godt, og forhåpentligvis vil de belønne oss med deilig honning til neste år.

Fristende vekster

Epler, blåbær, rabarbra og solbær har på mystisk vis forsvunnet fra busker og trær i løpet av sommeren. Nå skal man ikke beskylde noen, og spesielt ikke leietakerne i Buen da Mattaket er åpent for alle i Kronstadparken. Her er det etablert en sosial sone med benker og bord, strategisk plassert for å utnytte solen når den en sjelden gang titter frem. Her treffer man på naboer og kan slå av en hyggelig prat over en kopp kaffe, eller en is.  For ordens skyld må det presiseres at det er lov med en liten smakebit av takets frukter.

Husrestauranter

Kronstadparken har 3 husrestauranter som alle driftes av Søtt+Salt. Det er kokkene her som dyrker og høster godsakene i samarbeid med Boasson, og har dermed et ord med i laget på hva som settes i jorden. Mattaket ble etablert i vår og har allerede gitt uttelling med over 100 kilo poteter, i tillegg til mengder av kål og bønner. Nå står jordskokk og rosenkål for tur. Begge artene tåler kulden godt og skal høstes til vinteren. Jordskokken skal benyttes blant annet som garnityr til suppe, den skjæres opp i tynne biter og stekes i olje. Konsistens som chips, bare mye sunnere!

Hvitløk – et kinderegg

Dyrking og høsting styres av årstidene. Nå er tiden kommet for å sette fokus på hvitløk. En allrounder av en grønnsak som kan benyttes til så mangt. Kristin fra Boasson er med Søtt+Salt for å vise hvordan det skal gjøres. Det viser seg at prosessen er ganske enkel og til inspirasjon for alle, også de uten grønne fingre. Hvitløken deles enkelt opp i båter og settes i jorden. Den settes tett slik at det kommer masse spirer til våren. Halvparten av spirene tas da opp og benyttes, slik at hvitløksrekken tynnes ut. Da får løken som er igjen, plass til å gro. Disse blir igjen til store hvitløk til sommeren. Etter det kan de tørkes og blir til hvitløken vi kjenner fra butikken, som vi kjøper i strømpe.

Mattak + drivhus

I kombinasjon med Mattaket har Bara Eiendom også et drivhus, som står i et annet gårdsrom i Kronstadparken. Målet er at disse to skal komplettere hverandre med grønnsaker, bær, planter og urter. Når sommeren kommer, er det kanskje mulig å få seg et fullverdig måltid med grønnsaker og urter fra egen hage. Mer kortreist og smakfullt blir det ikke!